pondělí 13. ledna 2014

Na začátku každého nového roku si s chemikem sedneme a naplánujeme, co bychom měli  předělat, postavit, koupit, dodělat. Dodělávek na domě už moc není. Musíme vybrat barvu na fasádu a konečně dům natřít. Bohužel se nemůžeme shodnout, jakou barvu zvolit. Už jsme přešli z vínově červené k šedé, od šedé k bílé a snad se nakonec shodneme na pískově žluté.
Schodiště do patra je provizorní, ale funkční. Než dojde k jeho finální úpravě, budu mít vousy jak Metuzalém. Protože dokud to funguje, podle chemika není třeba s tím nic dělat. Když jsem odporovala, že je to ošklivé a dotýká se to negativně mého estetického cítění, jen suše konstatoval, že jeho estetické cítění to neuráží, ba dokonce že takto jednoduché schodiště se mu líbí. Nic by na tom následujících pět, deset let neměnil. U schodiště máme tedy opět otazník. Už tři roky.
Ze strany dvorku máme v patře balkón, pan architekt to nazývá pavlačí. Zatím jsou tam místo zábradlí jen přitlučené desky, to kvůli kolaudaci. Také zábradlí už prošlo několika změnami. Úsměvné bylo, když jsme dali plány domu ke schválení na městský úřad, stavební odbor nám dal doporučení jednoduchého zábradlí, v žádném případě ne zábradlí tyrolského stylu. Z odboru životního prostředí k žádosti o stavební povolení byla u zábradlí poznámka, že by domu slušelo zábradlí tyrolského stylu. A pak si vyberte. Shodli jsme se, že nejlepší bude inspirovat se u nás a zábradlí bude plné, z desek. Ukončené madlem. To by mělo klapnout.  Pokud se tedy dokážeme dohodnout, pokud pavlač bude sahat. Chemik trvá na pavlači přes celé průčelí, já chci nechat poslední dva, tři metry jen trámy, po kterých se bude pnout vistárie. Musím podotknout, že na stranu chemika se připojil i syn a celá rodina z mé strany. Což považuji za vzpouru. Moji příbuzní by měli stát na mé straně. Ještě když tady funguju co by spolek okrasný.
Žádnou radost neměl chemik ze seznamu pergol, nádstřešků a dřevěných opěr na rostliny. Z původních dvou kusů se seznam rozrostl o  nádstřešek nad studnu, pergolku k popínavým růžím a oporu na popínavky u výminku. Nicméně protestoval jen vlažně,takže seznam zůstal zachován ve stavu neměnném. Dřeva na to má plný kravín.
O plánech s úpravou venkovní fasády výminku jsem tady už psala. Ze strategických důvodů jsem toto do seznamu nezahrnula. Potřebuju, aby se chemik dožil jara v dobré kondici. Bude ji potřebovat ...







Žádné komentáře: